Domowe ciasta potrafią smakować naprawdę wyśmienicie – dużo lepiej od tych, które są sprzedawane czy to w marketach, czy to nawet w cukierniach. Niektóre są przy tym proste w przygotowaniu i możliwe do wykonania dosłownie przez każdego. Taki jest właśnie przepis na ptysie z kremem. To sprawdzona receptura, której efekt na pewno oczaruje czy to rodzinę, czy to niespodziewanych gości, którzy wpadną nagle do domu na filiżankę kawy.

W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto na ptysie. Jak to zrobić? Do garnka wlać szklankę wody, dodać do niej 130 gramów masła i całość zagotować, a następnie (przytrzymując naczynie na ogniu) stopniowo dodawać szklankę zwykłej mąki pszennej, delikatnie wszystko mieszając. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek, garnek można ściągnąć i odłożyć na bok. Ciasto powinno delikatnie ostygnąć, a gdy to się stanie, należy uzupełnić je czterema jajkami (wraz z żółtkami) i dokładnie zmiksować. Masa powinna uzyskać jednolitą konsystencję. W takiej formie można już przełożyć ją do specjalnego rękawa (chodzi tu o rękaw cukierniczy) i zacząć formować pierwsze ptysie z kremem.

Na zwykłej płaskiej blaszce warto rozłożyć wcześniej papier do pieczenia, aby to właśnie na niego trafiały formowane ptysie. Piekarnik należy rozgrzać do temperatury dwustu stopni C i piec w nim przygotowane kulki przez jakieś pół godziny, maksymalnie do czterdziestu minut. Ptysie są już prawie gotowe, więc pora zająć się kremem. Do miski powinno się wlać 500 ml tłustej śmietanki i wsypać jedno opakowanie fix śmietany, a następnie powoli dodawać kilka łyżek cukru pudru, wszystko delikatnie ubijając na sztywną pianę. Krem będzie smakować jeszcze lepiej, jeżeli na sam koniec zostanie uzupełniony niewiekim dodatkiem serka mascarpone. Masę należy raz jeszcze ubić, a następnie zacząć wypełniać nią przekrojone upieczone ptysie.

Cały przepis na ptysie z kremem zostanie wykończony klasyczną czekoladową polewą. W kąpieli wodnej należy rozpuścić tabliczkę mlecznej czekolady i ozdobić nią wypieki. Można też udekorować je kawałkami świeżych owoców lub wiórkami kokosowymi. Smacznego!