Znamy wiele ich rodzajów, a wszystkie smakują równie wyśmienicie. Pierogi, bo o nich mowa, potrafią zadowolić nawet najbardziej wybrednych konsumentów. Te przygotowane samodzielnie będą wyjątkowo smaczne. Do farszu możemy wykorzystać wiele warzyw czy owoców, a także mięso lub biały ser. Zielona soczewica to niewątpliwie mniej oczywisty składnik farszu, warto jednak wypróbować ten przepis ponieważ tak przygotowane pierogi są zdrowe i pyszne, ponadto potrafią zaspokoić nie tylko nasz apetyt, ale również potrzeby organizmu na minerały i składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju. 

Składniki

Na ciasto wykorzystamy takie składniki: trzy szklanki mąki pszennej typ 500, dwa żółtka jajek, szklankę gorącego mleka, dwie łyżki oleju oraz płaską łyżeczkę soli. 

Na farsz będą nam potrzebne: szklanka zielonej soczewicy, dwa ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, łyżka oleju, łyżeczka majeranku, cebula, po pół łyżeczki mielonej kolendry, lubczyku i koperku, czosnek, pieprz oraz dwie łyżki sosu sojowego. 
Z podanych proporcji powinniśmy uzyskać około czterdziestu pierogów. 

Przepis

Przygotowania zaczynamy od ugotowania soczewicy razem z zielem angielskim i liściem laurowym w dwóch-trzech szklankach wody. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie szklimy na patelni rozgrzanej olejem. Czosnek siekamy. Z ugotowanej soczewicy usuwamy liść laurowy i ziele angielskie, dodajemy cebulę, przyprawy, czosnek i sos sojowy. Mieszamy.

Przygotowujemy ciasto: do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwa żółtka, łyżeczkę soli oraz dwie łyżki oleju. Do miski wlewamy szklankę gorącego mleka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy na jednolite ciasto. Już przygotowane zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny.
Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę, a następnie rozwałkowujemy cienko ciasto. Wykrawamy kółka. Na każde nakładamy porcję (łyżeczkę) farszu. Poszczególne pierogi składamy na pół i sklejamy boki.

Pierogi wrzucamy do dużego garnka z gotującą się, osoloną wodą. Pierogi wyławiamy po czterech minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. Smacznego!