Dania szybkiej obsługi nie kojarzą się zbyt dobrze, przede wszystkim z uwagi na sporą kaloryczność i niewielką ilość składników odżywczych. Te przygotowywane w domu mogą jednak być nie tylko bardzo smaczne, ale również zdrowe. Szczególnie uważnie powinniśmy przyjrzeć się potrawom wegetariańskim i wegańskim, w których znaleźć możemy moc witamin i minerałów. To także potrawy łatwe w przygotowaniu, dzięki czemu możemy je zrobić zawsze wtedy, gdy mamy ochotę. W ten sposób możemy przygotować na przykład smaczne wrapy z wege nadzieniem. Możemy zjeść je od razu po przygotowaniu lub zawinąć w folię aluminiową i podać następnego dnia. To szczególnie przydatne w sytuacji, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na samodzielne gotowanie. Podstawą nadzienia wrapów z poniższego przepisu będą falafele oraz ulubione warzywa. Smak tortilli możemy dodatkowo wzbogacić wegańskim sosem przygotowanym z majonezu i ketchupu. 

Składniki

Aby przygotować falafel potrzebujemy: puszkę odsączonej ciecierzycy, dwie łyżki tahiny, jedną trzecią szklanki zmielonych płatków owsianych, garść liści kolendry, półtorej łyżki soku z cytryny, łyżeczkę mielonego kuminu, pół łyżeczki sproszkowanego czosnku, oliwę oraz szczyptę chilli. 
Do przygotowania wrapów wykorzystamy: cztery tortille, 100 g hummusu, awokado, paprykę, rzodkiewki oraz wegański majonez i ketchup. 

Wykonanie

Przygotowania zaczynamy od zblendowania wszystkich składników na falafel: robimy to uważnie ponieważ uzyskana masa nie powinna być całkowicie gładka, powinny znajdować się w niej małe kawałki ciecierzycy.
Możemy wzbogacić pastę niewielką ilością oliwy (jedna-dwie łyżki). Z powstałej masy formujemy dwanaście kulek, które układamy następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez dwadzieścia minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Warzywa oraz awokado kroimy w słupki. Niewielką ilość majonezu mieszamy z ketchupem i w ten sposób otrzymamy sos. Tortille smarujemy hummusem, wypełniamy warzywami i falafelem, nakładamy również sos. Placki dokładnie zwijamy i podajemy. Smacznego!