Lato to ulubiona pora roku wszystkich zwolenników zdrowego odżywiania, ponieważ to właśnie wtedy w sklepach możemy zdobyć świeże owoce i warzywa w niskich cenach. Jeśli brakuje Ci pomysłu na wykorzystanie tych zdrowych produktów zapoznaj się z listą potraw, które z pewnością zaskoczą Cię swoim smakiem.

Na stronie https://www.kaufland.pl/przepisy/wyszukiwarka-przepisow.html znajdziesz więcej kulinarnych inspiracji. Wyszukiwarka posiada możliwość filtrowania po składnikach, których chcemy użyć do przygotowania posiłku. Istnieje także możliwość ustawienia czasu, który chcemy poświęcić na gotowanie; do wyboru mamy przepisy na 15, 30 i 60 min.

Przepisy na szybkie i zdrowe posiłki

Zdrowe odżywianie często kojarzy nam się z ogromem pracy włożonym w przygotowywanie posiłków. Tymczasem ugotowanie pełnowartościowego obiadu może zająć tylko 30 minut! Poznaj przepisy, które szybko zrealizujesz.

Gdy tylko robi się ciepło ochoczo wyciągamy nasze grille. Jeżeli już wyczerpaliśmy wszystkie pomysły możemy przyrządzić szaszłyki z czerwoną cebulą, papryką, cukinią i kurczakiem. Jest to potrawa ciekawa, jednak zarazem dość bezpieczna, więc nie musimy się obawiać ani nudy ani zdziwienia ze strony gości. Żeby je przygotować wystarczy tylko pokroić uprzednio zamarynowanego kurczaka, ugotowane ziemniaki i warzywa. Tak przygotowane kawałki nadziewamy na patyczek do szaszłyków, grillujemy i gotowe!

Lato to także czas śliwek, jeśli nie chcemy wykorzystywać ich do wypieków czy kompotów możemy pokusić się o bardziej oryginalny przepis, jak zupa śliwkowa na ostro. Z pewnością zostanie doceniona przez wszystkich fanów ostrzejszych smaków. Kroimy chilli, śliwki, cebulę i słoninę. Później rozpuszczamy słoninę, na ten sam tłuszcz wrzucamy cebulę i chilli, do których wlewamy bulion i gotujemy przez 5 minut. Następnie wrzucamy śliwki i zagotowujemy ponownie.

Przepisy wegetariańskie

Przygotowanie roślinnych dań, które będą smaczne i ciekawe to żaden problem z odpowiednim przepisem! Te pyszne, kolorowe potrawy są dobre nie tylko dla Ciebie, ale też dla planety.

Świeże warzywa stanowią doskonały dodatek do makaronów, w tworzeniu kompozycji ogranicza nas tylko wyobraźnia. Osobom, które preferują sprawdzone przepisy polecamy tagliatelle ze szpinakiem i orzechami. Zaczynamy od ugotowania makaronu w słonej wodzie z dodatkiem oliwy. W tym samym czasie dusimy szpinak, cebulkę i czosnek. Później do warzyw dodajemy śmietanę i bulion, które należy zagotować. Następnie rozpuszczamy masło orzechowe. Sos łączymy z makaronem.

Śliwki nie są jedynymi owocami, których warto użyć do stworzenia wykwintnego posiłku. Grillowane połówki brzoskwini z twarogowym serem kozim to oryginalne danie, które przywodzi na myśl innowacyjne połączenia smaków z najlepszych restauracji. Zaczynamy od zalania owoców wrzątkiem, ściągnięcia skórki i przekrojenia na pół. Tak przygotowane brzoskwinie grillujemy na tacce z obu stron, gdy będą gotowe napełniamy je kremem uzyskanym przez wymieszanie koziego sera i konfitury, a następnie ponownie podgrzewamy na grillu.