Zupa turecka jest pewną wariacją na temat orientalnej kuchni. Możemy przyrządzić ją bardzo łatwo i szybko, a jej dodatkowym atutem będzie wyjątkowy smak oraz duża ilość rozmaituch warzyw. Przyrządzenie tej zupy to zatem znakomity sposób na wzmocnienie swojej odporności, zapobieganie chorobom czy stanom zapalnym. Turecka zupa świetnie sprawdzi się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca, ale można ją przygotowywać przez cały rok, zawsze, gdy tylko będziemy mieli na nią ochotę. Podstawę zupy stanowi bulion warzywny, dodatkowo wykorzystamy łatwo dostępne warzywa i przyprawy. Przepis na zupę turecką jest dobrym rozwiązaniem, gdy nie lubimy jeść warzyw podanych w tradycyjnej formie – cała zupa będzie bowiem zblendowana i podana w formie kremu.

Również poszczególne składniki tej zupy pozwalają wzmocnić odporność, właściwie odżywić organizm i dostarczyć mu wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Czerwona soczewica zawiera dużo kwasu foliowego, błonnika oraz witamin z grupy B. Cebula pomoże zmniejszyć ciśnienie krwi oraz stężenie niezdrowego cholesterolu, działa również bakteriobójczo, zapobiega cukrzycy czy chorobom nowotworowym. Bardzo ważne właściwości zdrowotne ma również marchew, która wspomaga trawienie, działa rozkurczowo oraz wzmacnia kondycję skóry. Przepyszne, sycące i rozgrzewające zupy pomogą nam jeść odpowiednio dużo warzyw i w pełni zaspokoić potrzeby odżywcze naszego organizmu. 

Składniki

Z podanych składników przygotujemy cztery porcje zupy: cebula, marchewka, ząbek czosnku, papryczka chilli, półtorej szklanki czerwonej soczewicy, po dwie łyżeczki sproszkowanego kuminu i kolendry, łyżeczka koncentratu pomidorowego, litr bulionu warzywnego, dwie łyżki soku z cytryny oraz olej do smażenia. 

Przepis

Przygotowania zaczynamy od pokrojenia drobno cebuli, marchewki, papryczki i czosnku. Podsmażamy je na oleju w dużym garnku. Dodajemy przyprawy, koncentrat, soczewicę i bulion. Gotujemy całość przez kwadrans. Miksujemy przy pomocy blendera i doprawiamy sokiem z cytryny. Smacznego!